JavaScript sørger for dynamiske og interaktive hjemmesider

JavaScript er et af de mest anvendte programmeringssprog, som blev udgivet første gang i 1995. 

Det bruges først og fremmest til at lave dynamisk indhold på hjemmesider. 

Det er det mest anvendte klientside-scriptingsprog og udføres direkte i browseren og ikke på serveren – man skriver det blot direkte ind i HTML-koden. 

Derfor skal det hverken downloades eller købes, det er nemt og gratis bare at gå i gang. 

De fleste browsere bruger sproget i kombination med CSS og HTML, og det er derfor en god idé at have en forståelse af disse to kodesprog også.

Javascript udvikling
Javascript frontend udvikling

Hvordan bruger man JavaScript?

Som nævnt skrives det direkte ind i browseren. Alle større webbrowsere har en indbygget en JavaScript-motor, som udfører koden direkte på brugerens device/enhed i browseren. 

Sproget anvendes fx til at bygge interaktive funktioner, hjemmesider, webapplikationer og hjemmesideservere samt til at designe browserspil. 

Det er et dynamisk sprog, fordi indholdet kan ændres af input fra brugerne af webstedet. Dvs. at browseren ikke nødvendigvis skal loade eller genindlæses, før koden registreres.

Eksempler på hjemmesidefunktioner, som er bygget ved hjælp af sproget, er for eksempel pop-op-vinduer, advarsels-pop-ops, besøgstæller og lommeregner. 

Fun facts om JavaScript

Et populært sprog

Det anvendes i omkring 97% af alle browsere, og over 80% af alle hjemmesider anvender et såkaldt JavaScript-bibliotek til klientside-scripting.

Det er ikke Java

Selvom det godt kunne lyde sådan, er det ikke blot en videreudvikling af programmeringssproget Java. Det er to ret forskellige sprog.

Alt det tekniske

Det er et objektorienteret klientside-scripting sprog med førsteklasses funktioner, som er relativt let at implementere og anvende.

Hvis du gerne vil have en snak om JavaScript, skal du tage fat i dem her

Hvis du gerne vil vide mere om JavaScript, så er du velkommen til at tage fat i en vores eksperter. Det er ganske uforpligtende.