11. april 2022

Bureau eller inhouse-udvikler: Hvad skal du vælge?

Er du i tvivl om, du skal ansætte dine egne inhouse-udviklere? Eller går du og overvejer at hyre et eksternt bureau til at klare din udvikling? Lad os kigge på fordele og ulemper ved begge scenarier.
Bureau eller inhouse udvikler
Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Hop frem til ...

Intern eller ekstern udviklingskraft

Programmører, udviklere, softwareingeniører. Kært barn har mange navne. De fleste virksomheder har brug for deres kompetencer på en eller anden måde.

Men der er flere måder at gøre dette på: Man kan ansætte via et bureau eller inhouse. Så hvad skal du vælge – bureau eller inhouse?

Fordele ved inhouse-udviklere

Hvis du ansætter udviklere internt i virksomheden, kaldes dette inhouse-udviklere. Det har fordele uanset hvor mange udviklere, du ansætter.

Nem kommunikation

Dialogen bliver nemmere. Man kan hurtigt gå hen og prikke personen på skulderen og snakke med dem face-to-face, så snart der opstår problemer, spørgsmål eller lignende.

Det gør det nemt og gnidningsfrit at kommunikere med udvikleren/udviklerne og uddelegere opgaver eller videreformidle eventuelle ændringer i opgaverne, så der ikke opstår misforståelser.

udvikler kode computer

Inhouse-udviklere kender virksomheden indefra.

Derfor er det et meget fleksibelt setup, netop fordi kommunikationen er mere direkte og uformel, når personen eller teamet er en integreret del af virksomheden.

Mere kontrol over data

En fordel ved inhouse-løsningen er også, at al knowhow forbliver inden for virksomhedens fire vægge. Det giver derfor generelt en anden form for kontrol at holde processerne interne.

Ulemper ved én inhouse-udvikler

Det kan sjældent spare sig kun at ansætte én udvikler. Der er oftest flere ulemper ved bare at have én udvikler end at have et team.

Svært at overholde deadlines

En enkelt udvikler kan have svært ved at overholde deadlines, når der ikke er andre til at tage over. Hver gang udvikleren bliver forhindret i at arbejde, enten pga. sygdom eller andet, bliver arbejdsprocessen for et projekt længere.

Flere faldgruber

Hvis man ikke ansætter flere udviklere eller en projektleder, er der ikke nogen til at stå for eftertjek og kvalitetssikring. Det er gængse praksisser i de fleste udviklingsbureauer og -teams for at undgå og udbedre fejl.

Det sidder udvikleren derfor med selv, og det kan give flere faldgruber. Medmindre man bruger tid på at finde andre til at hjælpe.

Mangel på sparring og kompetencer

Et setup med en enkelt udvikler giver heller ingen mulighed for at sparre med andre, og derfor kan nogle opgaver tage længere tid for en enkelt udvikler at udføre. Det kan blive nødvendigt med ekstra research og eventuelt udefrakommende sparring, hvis udvikleren mangler noget af den nødvendige ekspertise til nogle af opgaverne.

Det er ikke altid, at udviklere er ekspert i både frontend- og backend-udvikling. Så det kan helt klart være en fordel at hyre en såkaldt fullstack-udvikler, hvis man vil satse på et mindre setup. Det er nemlig en udvikler, som spænder bredt og kan stå for både frontend- og backend-udvikling.

Men selv en fullstack-udvikler kan heller ikke være ekspert i alting. Så der kan stadig være brug for ekstra sparring, selvom man vælger at ansætte en fullstack-udvikler.

Det kan også stadig føre til, at opgaverne tager længere tid og ender med at blive dyrere end at hyre et eksternt bureau til at smøge ærmerne op og klare ærterne.

Ulemper ved et inhouse-team

Vælger man at skalere yderligere op og ansætte flere udviklere, stiller det højere krav til ledelse og organisering af teamet.

Større budget og vanskelig rekrutteringsproces

Ved et inhouse-team kræves et større budget og flere opgaver, som skal løses. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at man har tid, penge og overskud til at oprette et internt team til at klare sit udviklingsarbejde.

Det kommer også an på de opgaver, der skal løses. Om det er ét (stort) engangsprojekt eller kontinuerlige vedligeholdelsesopgaver. Eller måske begge dele.

Det kan være ret vanskeligt at finde kvalificerede udviklere. Har man brug for flere, bliver det kun sværere at finde nogen med lige netop de kompetencer, man har brug for.

Fordele ved en bureau-løsning

Man kan også vælge at ansætte kræfterne eksternt ved at hyre et bureau til at klare udviklingsopgaverne. Mange af ulemperne ved en inhouse-løsning slipper man for ved at ansætte et bureau.

Ingen unødvendige pauser

Hvis man vælger at hyre eksterne kræfter til at klare udviklingsskærene, er det som regel et team, man ansætter. Det betyder, at der altid er nogen til at klare opgaverne ved sygdom eller andet fravær. Du får derved hurtigere eksekvering og undgår, at projekterne kommer til at tage længere tid end nødvendigt.  

Et eksternt udviklingsbureau kommer med mange forskellige kompetencer.

Ingen rekrutteringsproces

Når man ansætter et bureau, slipper man for rekrutteringsprocessen. Den indebærer at finde ud af, om udviklerne kan løfte de nødvendige opgaver. Og det er især svært at afgøre, hvis man ikke selv er udvikler.

Derfor er det en klar fordel at hyre et bureau, hvor udviklerne allerede er blevet screenet og har erfaring med at løse forskelligartede opgaver.

Specialiserede kompetencer

De fleste udviklere har specialiserede kompetenceområder. På den måde kan man finde specialister til at løse lige netop det projekt eller de opgaver, som man mangler kompetencerne til selv.

Der kommer også et andet niveau af ekspertise på bordet, når man hyrer et bureau. Det skyldes blandt andet, at et team kan supplere hinandens kompetencer.

Det betyder flere øjne og meninger på alle opgaver. Og det er lig med mere samlet erfaring til at løse dine opgaver på kompetent vis.

Det kan også betyde, at opgaverne bliver løst med større kreativitet, fordi udviklerne kan sparre og brainstorme med hinanden på et bureau. Det kan der komme nogle interessante løsninger ud af.

Et bureau kan tilbyde friske øjne og kompetent sparring på jeres udfordringer. Det kan ofte være udbytterigt med et udefrakommende blik fra en tredjepart, som ikke er sovset ind i bureaukrati eller interne dilemmaer i virksomheden. På den måde får man en mere uvildig vurdering.

Ulemper ved en bureau-løsning

Det kan være en dyrere løsning at få et bureau til at klare udviklingen. Men samtidig får man kvalitetsløsninger til tiden, som kan være med til at opveje prisen. Som nævnt tidligere kan det også nemt løbe op, selvom man vælger en inhouse-løsning.

Kommunikationen kan kræve lidt mere, fordi udviklerne ikke sidder i virksomheden. Man vil oftest kommunikere via mail, telefonopkald og møder. Nogle bureauer tilbyder også at sidde hos virksomheden af og til.

Det vil i høj grad afhænge af det firma, man ansætter. I dagens Danmark kan det næsten være lige så nemt at tage et hurtigt møde på Teams som at aftale et internt fysisk møde med sin udvikler.

Hvad skal du så vælge?

Bureau eller inhouse? I sidste ende kommer det helt an på hvilke briller, du ser situationen med og hvilke af ovenstående faktorer, der vægter højest i dine beregninger og overvejelser. Og ikke mindst hvilke slags opgaver du skal have løst af udviklere.

Det er selvfølgelig en god idé at foretage en afvejning i kroner og øre. Men det er også vigtigt at have de andre fordele og ulemper i baghovedet, når I skal vælge mellem en bureau- eller inhouse-løsning. Den bedste løsning for jer afhænger ikke kun af det økonomiske aspekt alene.

Hvis du har spørgsmål og måske overvejer at ansætte et eksternt bureau, er vi altid klar på en uformel snak med fokus på afklaring og muligheder. Tag blot kontakt til os – vi bider ikke.

Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Casper er vores CTO og tekniske oral. Han er en vaskeægte IT-ildsjæl, som brænder for at hjælpe kunder med deres tekniske udfordringer. Casper ser muligheder i stedet for begrænsninger og er samtidig god til at forklare teknisk svære ting på en letforståelig måde.

Vild med det du lige har læst? Så spred glæden...

Appetit på mere viden?

computer skrivebord bureau
Digitalisering
Casper Rasmussen

Hvad er et headless CMS?

Du har garanteret hørt begrebet CMS i flere sammenhænge. Og nej, det er ikke en ny form for SMS. Men hvad betyder det så? Og hvad er et headless CMS? Vi giver et overblik over de to termer herunder.

Læs mere »