11. april 2022

Bureau eller inhouse-udvikler: Hvad skal du vælge?

Er du i tvivl om, du skal ansætte dine egne inhouse-udviklere? Eller går du og overvejer at hyre et eksternt bureau til at klare din udvikling? Det kan være lidt uoverskueligt at finde ud af, hvad der er op og ned. Vi guider dig lidt på vej.
Bureau eller inhouse udvikler
Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Hop frem til ...

Programmører, udviklere, softwareingeniører. Kært barn har mange navne. De fleste virksomheder har brug for deres kompetencer på den ene eller anden måde. Men der er flere måder at gøre dette på. Man kan ansætte via et bureau eller inhouse.

At ansætte kompetencerne internt i sin virksomhed er det, man kan kalde inhouse-udviklere. Her vil antallet af udviklere naturligvis afhænge af mængden af arbejdsopgaver. Og fordelene ved denne løsning afhænger også meget af det interne teams størrelse.

Man kan også vælge at ansætte kræfterne eksternt ved at hyre et bureau til at klare udviklingsopgaverne. Så hvad du skal vælge – bureau eller inhouse? Der er fordele og ulemper ved begge scenarier, og vi gennemgår nogle af dem herunder.

Fordele ved inhouse-udviklere

Hvis du ansætter udviklere internt i virksomheden, har dette fordele, uanset hvor mange udviklere der er tale om. Først og fremmest bliver dialogen nemmere. Man kan hurtigt gå hen og prikke personen på skulderen og snakke med dem face-to-face, så snart der opstår problemer, spørgsmål eller lignende.

Derfor er det et meget fleksibelt setup, netop fordi kommunikationen er mere direkte og uformel, når personen eller teamet er en integreret del af virksomheden.

Man kan nemt og gnidningsfrit kommunikere med udvikleren/udviklerne og uddelegere opgaver eller videreformidle eventuelle ændringer i opgaverne, så der ikke opstår misforståelser.

En fordel ved inhouse-løsningen er også, at al knowhow forbliver inden for virksomhedens fire vægge. Og det giver selvfølgelig generelt en anden form for kontrol at holde processerne interne.

Ulemper ved én inhouse-udvikler

Det er sjældent givtigt blot at ansætte én udvikler, og ulemperne ved at holde udviklingen internt i virksomheden vil derfor afhænge af teamets størrelse. Der kan nemlig være flere bagsider ved at have én udvikler end at have et team.

En enkelt udvikler kan have svært ved at overholde deadlines, når der ikke er andre til at tage over, hvis personen bliver syg eller af anden grund bliver forhindret i at arbejde. Så hver gang udvikleren ikke kan arbejde, bliver arbejdsprocessen for et projekt længere.

Et setup med en enkelt udvikler giver heller ingen mulighed for at sparre med andre. Det kan også resultere i, at nogle opgaver kan tage længere tid for en enkelt udvikler at udføre. Det kan være nødvendigt med ekstra research og eventuelt udefrakommende sparring, hvis udvikleren mangler noget af den nødvendige ekspertise til nogle af opgaverne.

Det er nemlig ikke altid, at en udvikler er ekspert i både frontend- og backend-udvikling. Så det kan helt klart være en fordel at hyre en såkaldt fullstack-udvikler, hvis man vil satse på et mindre setup. Det er nemlig en udvikler, som spænder bredt og kan stå for både frontend- og backend-udvikling.

Selvom man vælger at ansætte en fullstack-udvikler, kan det stadig være meget pres at lægge på én person. Og det kan stadig også føre til, at opgaverne tager længere tid og ender med at blive dyrere ift. at hyre et eksternt bureau til at smøge ærmerne op og klare ærterne.

Hvis man ikke ansætter flere udviklere eller en projektleder, er der heller ikke nogen til at stå for eftertjek og kvalitetssikring. Det er ellers gængse praksisser i de fleste udviklingsbureauer og -teams for at undgå og udbedre fejl. Det sidder udvikleren derfor med selv. Og det kan give flere faldgruber.

Ulemper ved et inhouse-team

Der er dermed en del ulemper ved blot at ansætte en enkelt udvikler. Men vil man skalere yderligere op og ansætte flere udviklere, stiller det til gengæld højere krav til ledelse og organisering af teamet. Derudover kræver det et større budget og flere opgaver, som skal løses.

Det er derfor uden tvivl værd at sikre sig, at man har tid, penge og overskud til at oprette et internt team til at klare udviklingsarbejdet. Det kommer også an på de opgaver, der skal løses. Er det ét stort engangsprojekt eller er det kontinuerlige vedligeholdelsesopgaver?

Dertil kommer også, at det i øjeblikket er ret vanskeligt at finde kvalificerede udviklere. Og har man lige pludselig brug for flere, bliver det kun sværere at finde nogen med lige netop de kompetencer, man har brug for.

Hvis man ikke ønsker at ansætte et helt udviklingsteam med flere udviklere og eventuelt en projektleder, kan det være en idé at udlicitere opgaverne. Så slipper man for at stå med ansvaret for udviklingen selv.

Fordele ved en bureau-løsning

Mange af ulemperne ved en inhouse-udvikler slipper man for ved en bureau-løsning.

Hvis man vælger at hyre eksterne kræfter til at klare udviklingsskærene, er det som regel et team, man ansætter. Det betyder, at der altid er nogen til at klare opgaverne ved sygdom eller andet fravær. Du får derved hurtigere eksekvering og undgår, at projekterne kommer til at tage længere tid end nødvendigt.  

Man slipper også for hele rekrutteringsprocessen, som indebærer at finde ud af, om udviklerne kan løfte de nødvendige opgaver. Det er især svært at afgøre, hvis man ikke selv er udvikler. Og derfor er det en klar fordel at hyre et bureau, hvor udviklerne allerede er blevet screenet og har erfaring med at løse forskelligartede opgaver.

Derudover har langt de fleste udviklere specialiserede kompetenceområder. Derfor kommer der et andet niveau af kompetencer på bordet, når man hyrer et bureau.

På den måde kan man finde specialister til at løse lige netop det projekt eller de opgaver, som man mangler kompetencerne til selv. Man får en helt anden ekspertise, netop fordi det er et team, der kan supplere hinandens kompetencer.

Det betyder flere øjne og meninger på alle opgaver. Og det er lig med mere samlet erfaring til at løse dine opgaver på kompetent vis. Det kan også indebære, at opgaverne bliver løst med større kreativitet, fordi udviklerne kan sparre og brainstorme med hinanden på et bureau. Og det kan der komme nogle interessante løsninger ud af.

Et bureau kan også tilbyde friske øjne og kompetent sparring på jeres udfordringer. Og det kan ofte være udbytterigt med et udefrakommende blik fra en tredjepart, som ikke er sovset ind i bureaukrati eller interne dilemmaer i virksomheden. På den måde får man en mere uvildig vurdering.

Ulemper ved en bureau-løsning

Det kan selvfølgelig være en dyrere løsning at få et bureau til at klare udviklingen. Men samtidig får man også kvalitetsløsninger til tiden, som kan være med til opveje prisen. Og som nævnt tidligere kan det også nemt løbe op, selvom man vælger en inhouse-løsning.

Kommunikationen kræver måske lidt mere, fordi udviklerne ikke sidder i virksomheden. Man vil oftest kommunikere via mail, telefonopkald og møder. Det er selvfølgelig en faktor at have in mente, fordi det på den måde bliver en anelse mindre uformelt. Det vil dog i høj grad afhænge af det firma, man ansætter.

Og i dagens Danmark kan det næsten være lige så nemt at tage et hurtigt møde på Teams som at aftale et internt fysisk møde med sin udvikler.

Hvad skal du så vælge?

Bureau eller inhouse? I sidste ende kommer det helt an på hvilke briller, du ser situationen med og hvilke af ovenstående faktorer, der vægter højest i dine beregninger og overvejelser. Og ikke mindst hvilke slags opgaver du skal have løst af udviklere.

Det er selvfølgelig en god idé at foretage en afvejning i kroner og øre. Men det er også vigtigt at have de andre for- og bagsider in mente, når man træffer sit valg. Den bedste løsning for jer kan nemlig ende med ikke at afgøres af det økonomiske aspekt alene.

Jeg håber, at du er blevet lidt klogere. Hvis du stadig har spørgsmål og måske overvejer at ansætte et eksternt bureau, er vi altid klar på en uformel snak med fokus på afklaring og muligheder. Tag blot kontakt til os – vi bider ikke.

Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Casper er vores CTO og tekniske oral. Han er en vaskeægte IT-ildsjæl, som brænder for at hjælpe kunder med deres tekniske udfordringer. Casper ser muligheder i stedet for begrænsninger og er samtidig god til at forklare teknisk svære ting på en letforståelig måde.

Vild med det du lige har læst? Så spred glæden...

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Appetit på mere viden?

computer skrivebord bureau
Digitalisering
Casper Rasmussen

Hvad er et headless CMS?

Du har garanteret hørt begrebet CMS i flere sammenhænge. Og nej, det er ikke en ny form for SMS. Men hvad betyder det så? Og hvad er et headless CMS? Vi giver et overblik over de to termer herunder.

Læs mere »