16. marts 2022

Hvad er et headless CMS?

Du har garanteret hørt begrebet CMS i flere sammenhænge. Og nej, det er ikke en ny form for SMS. Men hvad betyder det så? Og hvad er et headless CMS? Vi giver et overblik over de to termer herunder.
computer skrivebord bureau
Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Hop frem til ...

CMS, headless CMS, digitalisering, online strategi. Den teknologiske udvikling stiller stadigt højere krav til virksomheders tekniske setup og formåen.

Man er nødt til at have en dynamisk, online tilstedeværelse på en bred vifte af platforme. Og det kræver tilpasset og platformsafhængigt indhold. Det er her, at et headless CMS er uhyre smart.

Men hvorfor og hvordan? Det kommer vi ind på længere nede, men lad os starte med at se på, hvad et traditionelt CMS er.

Hvad er et CMS?

CMS står for Content Management System og er et system til at håndtere indholdet til en hjemmeside. Når du har en hjemmeside, styres den fra et program/system/CMS. Her kan du redigere og tilføje indhold til hjemmesiden og designe dens layout.

Et CMS er de bagvedliggende rammer til at gøre dette (backend). Her styres selve hjemmesiden, som de besøgende ser den (frontend). Backend og frontend hænger uløseligt sammen i et traditionelt CMS, fordi de er afhængige af hinanden.

Der findes mange forskellige CMS’er med forskellige styrker og svagheder. Ofte afhænger valget af CMS af det øvrige tekniske setup (og virksomhedstypen), fordi det kommer som en samlet pakke.

Hvad er et headless CMS?

Et headless CMS er en tilføjelse til dit teknologiske setup, som går ind og komplementerer og understøtter dit nuværende CMS. Og det kan du samtidig beholde, hvilket sparer dig for en masse bøvl.

I modsætning til et traditionelt CMS består et headless CMS kun af backend-delen, hvor du kan styre dit indhold til flere platformes frontend fra ét sted.

Et headless CMS gør det nemmere og mere fleksibelt at vise sit content flere steder, på forskellige måder.

Derudover kan det byde ind med ekstra features til at lave kreativt indhold til din hjemmeside. Fx ved at lave fængende kampagner og landingpages, der tiltrækker kunder og sælger produkterne bedre.

En krop, flere hoveder

På den måde opdeles contenthåndteringen i to dele; der hvor content lagres og styres fra (kroppen) og der, hvor content vises (hovedet). Det er i den forbindelse, at man skal forstå termen ’hovedløs’, fordi indholdet netop ikke er rettet mod et bestemt ’hoved’/platform.

Det gør det muligt at vise indholdet på flere forskellige ’hoveder’/platforme, fordi man har mulighed for at kode flere forskellige slags frontends. Og det gør et headless CMS helt genialt.

Flere fordele end ulemper

Det kræver naturligvis udviklingstimer, ressourcer og ekspertise at integrere og implementere et headless CMS i sit setup. Ligesom med alt andet teknologi.

For nogen virker det måske bøvlet og besværligt at tilføje endnu en teknologi til samlingen.

Det afhænger helt af virksomhedens behov og ønsker, om det kan betale sig. Men i mange tilfælde vil fordelene, altså de fordelagtige features, helt klart vægte højere end eventuelt besvær.

Og omkostningerne til udvikling bliver væsentligt reducerede, når først systemet er integreret.

Det er selvfølgelig vigtigt at tjekke, at det eventuelle nye system kan fungere og interagere med det øvrige setup fx systemet til din onlineshop og dine øvrige teknologier. En af udfordringerne i udviklerverden er ofte, at ikke alle teknologier er kompatible og kan fungere sammen i idyllisk harmoni.

Et fleksibelt system til flere platforme

Noget af det geniale ved et headless setup er, at man nemt og hurtigt kan udskifte eller tilføje systemer rundt om sit CMS. Det skyldes, at man ikke er tvunget til at udskifte hele IT-arkitekturen, som det ellers kunne være tilfældet ved et traditionelt CMS.

Det gør, at man bliver mindre afhængig af hvert enkelt system. Og det giver mere frihed og større fleksibilitet, når man ikke har lagt alle sine æg i en kurv.

computer cms headless

Et headless CMS er ofte mere fleksibelt end et traditionelt CMS.

Derudover er en af de helt soleklare fordele, at du ved brug af et headless setup kan styre frontend til flere forskellige platforme på én gang – dvs. fx både på app og web.

Det gør, at du er i stand til at rykke hurtigere på nye opdateringer. Du kan gå live og implementere ændringer noget hurtigere, end hvis du skulle ændre indholdet separat for hver enkelt platform.

Større kreativitet og frihed

Det er oftest meget intuitivt at styre et headless CMS, når det først er implementeret. Du kan fx nemt selv oprette kampagner og landingpages til din hjemmeside og styre det hele i backend og på den måde være ret selvkørende.

Systemet kan selvfølgelig også bruges til at administrere selve indholdet og de elementer, der skal være på en hjemmeside ligesom i et almindeligt CMS.

Denne type CMS giver dig generelt større frihed i forhold til håndteringen og opsætningen af din hjemmeside. Du får mulighed for at være mere kreativ. Det er især et kæmpe plus, hvis du har en webshop og gerne vil lokke dine kunder til at købe dine produkter.

computer skrivebord content headless CMS

Et headless CMS giver stor frihed og fleksibilitet i forhold til opsætning af content.

Der kodes i HTML, CSS og JavaScript i frontend, og det giver en uendelig vifte af muligheder i forhold til layout. Der er nemlig meget friere rammer til at kode layoutet og opsætningen af indholdet af hjemmesiden på denne måde.

Sagt med andre ord: Designmulighederne er uendelige. Og man har meget mere kontrol over, hvordan man helt nøjagtigt gerne vil have sin hjemmeside til at se ud.

Hvem kan bruge et headless CMS?

Det korte svar: Rigtig mange virksomheder. Overordnet set vil et headless CMS være en oplagt løsning, hvis jeres virksomhed kan genkende en eller flere af følgende ting:

  1. Jeres nuværende CMS er for bøvlet, ufleksibelt eller har mange begrænsninger.
  2. I har godt gang i omsætningen og/eller har et sikkert fundament, så det kan svare sig at investere i udviklingstimer til specialdesignet software.
  3. I er til stede på diverse platforme og bruger betydelig tid på at tilpasse indholdet til de forskellige kanaler. Der vil være meget tid og energi at spare ved at kunne klare det hele fra et CMS på én gang.

De forskellige headless CMS’er ligger forskellige steder på skalaen i forhold til hvor brugervenlige, de er for udviklere, marketingmedarbejdere og content writers. Så det er vigtigt at gøre sig overvejelser omkring, hvem systemet skal komme mest til gode.

Headless CMS x Efiware

Storyblok er et eksempel på et headless CMS, som er meget brugervenligt, fleksibelt og kompatibelt med de fleste teknologier. Og det er nemt at anvende for både udviklere og marketingfolk.

Efiware er partnere hos Storyblok (som de første i Danmark), og vi har blandt andet integreret Storyblok for virksomheden Supervin.

Hop ind og tjek deres livlige hjemmeside ud og se, hvad sådan et headless CMS kan gøre.

Du kan også læse mere om vores case med Supervin her eller på Storybloks hjemmeside.

Og sidder du nu med tanker og overvejelser om at integrere et headless CMS i din virksomheds setup? Så tag endelig fat på os. Vi er klar på en uformel snak og svarer hjertens gerne på spørgsmål.

Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Casper er vores CTO og tekniske oral. Han er en vaskeægte IT-ildsjæl, som brænder for at hjælpe kunder med deres tekniske udfordringer. Casper ser muligheder i stedet for begrænsninger og er samtidig god til at forklare teknisk svære ting på en letforståelig måde.

Vild med det du lige har læst? Så spred glæden...

Appetit på mere viden?