16. marts 2022

Hvad er et headless CMS?

Du har garanteret hørt begrebet CMS i flere sammenhænge. Og nej, det er ikke en ny form for SMS. Men hvad betyder det så? Og hvad er et headless CMS? Vi giver et overblik over de to termer herunder.
computer skrivebord bureau
Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Hop frem til ...

Den teknologiske udvikling stiller stadigt højere krav til virksomheders tekniske setup og formåen. Det er ikke længere nok bare at have en statisk hjemmeside. Man er nødt til at have en dynamisk, online tilstedeværelse på en bred vifte af platforme. Og det kræver tilpasset og platformsafhængigt indhold.

Det er dog ikke det eneste, der kræves. En sådan tilstedeværelse er nødt til at være understøttet af et solidt teknisk fundament med frameworks og systemer, der arbejder ordentligt sammen og giver gode og brugervenlige oplevelser. And how to do this?

Et headless CMS er en teknologi, som af flere grunde kan bidrage væsentligt i disse henseender. Men hvorfor og hvordan? Det kommer vi ind på længere nede, men lad os først starte med at forklare, hvad et traditionelt CMS er.

Hvad er et CMS i traditionel forstand?

CMS står for Content Management System. Det betyder, at det er et system til at håndtere indholdet til en hjemmeside. Når du har en hjemmeside, styres den fra et program/system. Her kan du redigere og tilføje indhold til hjemmesiden og designe dens layout.

Et CMS er altså de bagvedliggende rammer til at gøre dette (backend). Og her styres selve hjemmesiden, som de besøgende ser den (frontend). Backend og frontend hænger derfor uløseligt sammen i et traditionelt CMS, fordi de er afhængige af hinanden.

Der findes mange forskellige CMS’er, og nogle af de mest kendte er WordPress, Joomla og Drupal. WordPress er dog uden sammenligning det mest anvendte CMS i verden.

De forskellige CMS’er har forskellige styrker og svagheder. Men ofte afhænger valget af CMS af det øvrige tekniske setup, fordi det kommer som en samlet pakke. Og valget af den samlede pakke afhænger som regel af virksomhedstypen.

Har man fx en stor onlineshop, vil man som oftest have valgt et system, som er exceptionelt godt egnet til selve shop-delen. Netop fordi det er den bærende søjle i hele virksomheden. Og selvom der altid er et CMS med i et sådant setup, kan det være, at man af den ene eller anden grund gerne vil udskifte det og have et nyt.

Men hvad gør man, hvis man har et CMS med nogle bestemte begrænsninger, som man ikke kan leve med? Eller hvis man har svært ved at finde et nyt CMS, som er kompatibelt med ens nuværende systemer? Det er her, at et headless CMS kan komme ind i billedet.

Hvad er et headless CMS?

Hvis du gerne vil udskifte dit nuværende CMS, fordi det fx er for bøvlet eller ufleksibelt at arbejde med, er et headless CMS en meget oplagt løsning.  

Det er en tilføjelse til dit teknologiske setup, som går ind og komplementerer/understøtter/erstatter dit nuværende CMS. Dette kan du samtidig beholde, og det sparer dig for en masse bøvl.

Det er nødvendigt, at det nye CMS kan fungere sammen med det øvrige setup fx systemet til din online-shop og kan interagere med dine øvrige teknologier. Det hele skal spille sammen. Og det er ofte en af udfordringerne i udviklerverden – at ikke alle teknologier er kompatible og kan fungere sammen i idyllisk harmoni.

Det er netop noget af det geniale ved et headless setup. Man kan nemt og hurtigt udskifte eller tilføje systemer rundt om CMS’et. Det skyldes, at man ikke er tvunget til at udskifte hele IT-arkitekturen, som det ellers godt kunne være tilfældet ved et traditionelt CMS.

Det gør, at man bliver mindre afhængig af hvert enkelt system, og det giver mere frihed og større fleksibilitet, når man ikke har lagt alle sine æg i en kurv.

Headless = flere frontends

Derudover kan det byde ind med ekstra features. Og disse kan være med til at gøre oplevelsen af din hjemmeside endnu bedre på flere platforme. Det giver dig fx bedre muligheder for at lave fængende kampagner og landingpages, der tiltrækker kunder og sælger produkterne bedre.

I modsætning til et traditionelt CMS består et headless CMS nemlig kun af backend-delen, hvor du kan styre dit indhold til flere platformes frontend fra ét sted. Og her er et headless CMS helt genialt.

Det er i den forbindelse, at man skal forstå termen ’hovedløs’, fordi indholdet netop ikke er rettet mod et bestemt ’hoved’/platform. Man bliver i stand til at vise indholdet på flere forskellige ’hoveder’/platforme, fordi man har mulighed for at kode flere forskellige slags frontends.

Fordele ved et headless CMS

En ulempe ved at integrere et headless CMS er selvfølgelig udviklingstimerne og dermed tiden og ressourcerne, der skal bruges på det. Det kræver viden og ekspertise at implementere systemet i sit setup. Men når det er sagt, har det en masse fordele, som klart kan opveje dette. 

Det er oftest meget intuitivt at styre et headless CMS, når det først er implementeret. Du kan derfor nemt selv fx oprette kampagner og landingpages til din hjemmeside og styre det hele i backend og være ret selvkørende. Og omkostningerne til udvikling bliver væsentligt reducerede, når først systemet er integreret.

Derudover er en af de helt soleklare fordele, at du ved brug af et headless setup kan styre frontend til flere forskellige platforme på én gang – dvs. fx både på app og web. Det gør, at du er i stand til at rykke hurtigere på nye opdateringer. Du kan gå live og implementere ændringer noget hurtigere, end hvis du skulle ændre indholdet separat for hver enkelt platform.

Mere fleksibilitet og frihed

Denne type CMS giver dig generelt større fleksibilitet i forhold til håndteringen og opsætningen af din hjemmeside. Du får mulighed for at være mere kreativ, hvilket især kan være et kæmpe plus, hvis du har en webshop, der skal lokke dine kunder til at købe dine produkter.

Systemet kan selvfølgelig også bruges til at administrere selve indholdet og de elementer, der skal være på en hjemmeside ligesom i et almindeligt CMS.

Der kodes i HTML, CSS og JavaScript i frontend, og det giver en uendelig vifte af muligheder i forhold til layout. Der er nemlig meget friere rammer til at kode layoutet og opsætningen af indholdet af hjemmesiden på denne måde. Sagt med andre ord: Designmulighederne er uendelige. Og man har meget mere kontrol over, hvordan man helt nøjagtigt gerne vil have sin hjemmeside til at se ud.

Endnu en teknologi

Nogle vil måske mene, at det er bøvlet og besværligt at tilføje ENDNU EN teknologi til samlingen. En samling som garanteret i forvejen allerede er kompleks at gennemskue. Andre synes, at det intet gør, så længe den nye teknologi kan bidrage med væsentlige features, som vægter højere end eventuelt besvær.

I sidste ende er det en smagssag, og det afhænger oftest af den enkelte situation, om det kan betale sig for din virksomhed. Derfor er det en god idé at analysere din virksomheds behov og ønsker. Og så skal I selvfølgelig huske at tjekke, at det eksisterende setup i det hele taget er kompatibelt med det nye system, som I overvejer.

Og hvis du tænker: ”Ja, og hvordan ved jeg så lige det?”, så tag en snak med dine udviklere eller hiv fat i et eksternt it-bureau.

Hvem kan drage fordel af et headless CMS?

Et headless CMS vil oftest være til virksomheder, som har godt gang i omsætningen og/eller har et sikkert fundament. Her kan det i høj grad svare sig at investere i udviklingstimer til specialdesignet software.

Hvis en virksomhed er til stede på diverse platforme og bruger betydelig tid på at tilpasse indholdet til de forskellige kanaler, kan et headless setup helt klart også være værd at investere i. Der er meget tid og energi at spare ved at kunne klare det hele fra et CMS på én gang.

Og har man et CMS med mange begrænsninger, kan den ’hovedløse’ løsning også være den helt rigtige. Det kan udvide horisonterne og give flere muligheder.

De forskellige headless CMS’er ligger forskellige steder på skalaen i forhold til hvor brugervenlige, de er for udviklere, marketingmedarbejdere og content writers. Så det er et af de parametre, det er vigtigt at gøre sig overvejelser omkring, når man vælger system. Hvem skal systemet komme mest til gode?

Headless CMS x Efiware

Storyblok er et eksempel på et headless CMS, som er meget brugervenligt og fleksibelt, fordi det er kompatibelt med de fleste teknologier. Og det er nemt at anvende for både udviklere og marketingfolk.

Efiware er partnere hos Storyblok, og vi har blandt andet integreret Storyblok for virksomheden Supervin. Hop ind og tjek deres livlige hjemmeside ud og se, hvad sådan et headless CMS kan gøre. Du kan også læse mere om vores case med Supervin her eller på Storybloks hjemmeside.

Sidder du nu med tanker og overvejelser om at integrere et headless CMS i din virksomheds setup? Så tøv endelig ikke med at kontakte os. Vi er klar på en uformel snak og svarer hjertens gerne på spørgsmål.

Casper Rasmussen

Casper Rasmussen

Casper er vores CTO og tekniske oral. Han er en vaskeægte IT-ildsjæl, som brænder for at hjælpe kunder med deres tekniske udfordringer. Casper ser muligheder i stedet for begrænsninger og er samtidig god til at forklare teknisk svære ting på en letforståelig måde.

Vild med det du lige har læst? Så spred glæden...

Appetit på mere viden?

Bureau eller inhouse udvikler
Nyt fra Efiware
Casper Rasmussen

Bureau eller inhouse-udvikler: Hvad skal du vælge?

Er du i tvivl om, du skal ansætte dine egne inhouse-udviklere? Eller går du og overvejer at hyre et eksternt bureau til at klare din udvikling? Det kan være lidt uoverskueligt at finde ud af, hvad der er op og ned. Vi guider dig lidt på vej.

Læs mere »