30. marts 2022

Digitalisering 101 – hvad er digitalisering?

Digitalisering er her, der og alle vegne. Men hvad er det nu liiige, det betyder? Vi forsøger at give et svar herpå og gøre begrebet mere konkret for dig.
digitalisering
Karsten Klinker Madsen

Karsten Klinker Madsen

Hop frem til ...

Hvad er digitalisering?

Den digitale verden er en stor del af vores liv og hverdag, fordi alting i stigende grad foregår online. I den forbindelse er digitalisering nærmest blevet et hverdagsord, som alle smider om sig med.

Digitalisering betyder helt konkret, at noget går fra at være analogt til at være digitalt. Det indebærer derfor at ændre processer og arbejdsgange til at være mere digitale. 

Og herfra bliver begrebet allerede sværere at definere helt eksakt, for digitalisering kan være mange ting. Og det kan indebære mange forskellige processer afhængigt af den enkelte virksomhed og situation.  

Det handler i sidste ende meget om at gøre processer, arbejdsgange og workflows mere effektive ved at det fx sparer tid, penge og/eller ressourcer på en eller anden måde.

Mange virksomheder kan helt sikkert have gavn af at optimere deres arbejdsgange og processer. Det vil oftest både kunne frigive tid og ressourcer. Det kræver bare, at man giver virksomheden et eftersyn med henblik på at undersøge, hvordan tingene kan gøres mere digitale. Eller ved at optimere de eksisterende digitale processer.

”Jeg er stadig ikke heeelt med”, tænker du måske. Det forstår vi godt. Det er et komplekst begreb at forstå. Lad os kigge nærmere på nogle konkrete eksempler i det næste afsnit.

Eksempler på digitalisering

At gå fra brevdue til e-mail er en digitaliseringsproces – netop fordi brevet sendes digitalt i stedet for fysisk. Her sparer man tid og penge, fordi det er hurtigere og gratis at sende en mail.

Det er selvfølgelig et eksempel sat på spidsen. Men det er et meget godt billede på, at analoge processer med stor fordel kan gøres digitale, fordi der er flere gevinster at hente. Og jeg vil næsten vædde med, at der i enhver virksomhed er flere processer, som kan optimeres på denne måde.

Det konkrete digitaliseringspotentiale og den konkrete digitaliseringsproces kommer selvfølgelig an på virksomhedens udgangspunkt. Det afhænger både af virksomhedstypen og virksomhedens nuværende systemer og tekniske setup (eller mangel på samme). Dertil kommer selvfølgelig virksomhedens ønsker og krav til, hvad de ønsker at opnå med digitaliseringen.

Netop derfor er det svært at komme med ét svar på, hvad digitalisering indebærer.

Men det kan fx være, at I manuelt taster alle produkter og ordreinformationer ind i et Excel-ark og retter til hver gang, der er solgt et produkt.

Her kan der virkelig være ressourcer at spare ved at gøre processen mere digital og systematiseret og mindre manuel. På den måde bliver det også sværere at lave fejl i processen, fordi systemet holder styr på indtastning af bestemte værdier og jeres varestatus m.m.

Digitalisering og integration

Det kan også være, at I har separate systemer til forskellige dele af virksomheden fx et lagersystem, et økonomisystem, et system til jeres webshop osv.

Her kan digitalisering indebære en integration af de forskellige systemer, så det bliver lettere og mere brugervenligt at styre dem fra et sted i stedet for at skulle navigere i flere forskellige systemer. Som udviklingsbureau er det især en af de opgaver, som vi ofte oplever har stor positiv værdi for virksomheder. Og fordelene bliver nemmere at forstå efter en snak med udviklere.

Nogle gange er det også nemmere at forklare og inspirere ved at give eksempler. Vi har stor erfaring med digitalisering inden for forskellige brancher og med forskelligt fokus. Så hvis du er nysgerrig, kan jeg anbefale at kigge nærmere på nogle af vores tidligere cases. Læs fx om TolkePlan, som vi har bygget et skræddersyet administrationssystem til. Eller se hvordan vi opdaterede AMKs intranet ved at opgradere deres gamle system.

Hvordan griber man (digitaliserings)processen an?

Processen bør altid starte med en dialog mellem virksomhed og udviklere. Og i denne forbindelse er det en god idé at lave en behovsanalyse af virksomheden for at opnå det bedste resultat.

Udviklerne kan være med til at fortælle om de realistiske muligheder for virksomheden. Det kan nemlig være svært at forestille sig, hvordan tingene kan blive bedre, lettere og mere effektive, hvis man ikke har den tekniske knowhow som fundament.

Denne første del af processen er meget vigtig, for her kan virksomheden komme med ønsker og tanker, som udviklerne kan have i baghovedet, når de laver deres estimat af mulige forbedringer.

Processen vil også altid bestå af en vurdering og analyse af virksomhedens tekniske status quo med henblik på at vurdere mulige digitaliseringspotentialer, som giver mening for virksomheden.

Der vil altid være mange ting, man kan gå i gang med at forbedre og ændre. Af hensyn til både tid og ressourcer er det nødvendigt at prioritere de ting, der kan give den bedste og største forskel og forandring for virksomheden. Derfor er det vigtigt at lægge en realistisk og prioriteret strategi og plan for digitaliseringen. Og så kan der altid bygges mere på hen ad vejen.

Hvordan digitaliserer man så?

Vi kommer nok ikke uden om, at digitalisering er udviklernes domæne. Det er også derfor, det er så svært at gøre håndgribeligt og forståeligt for os almindeligt dødelige. En dybdegående forklaring ville indebære en meget mere grundig gennemgang af teknologier – og i det hele taget et indblik i programmeringsverden.

Hvis du er nysgerrig på at læse mere om nogle af de mere gængse teknologier, frameworks og kodesprog, kan du læse mere her på vores hjemmeside.

En digitaliseringsproces for en udvikler vil altid tage afsæt i at overveje hvilke teknologier og systemer, der er nødvendige og mest hensigtsmæssige for at opnå den forandring, som virksomheden ønsker. Her ser man blandt andet på den indledende behovsanalyse, så man sikrer sig, at det hele er i tråd med virksomhedens ånd og behov.

Det varierer derfor også meget fra projekt til projekt, hvor længe udviklingsprocessen tager.

Fordele og ulemper – er der overhovedet ulemper?

Det kan godt være svært at finde nogle egentlige ulemper ved digitalisering. Men som det altid er tilfældet med nye vaner, kræver det selvfølgelig energi, ressourcer og tilvænning at lave systemændringer for en virksomhed.

Oftest vil tilvænningsfasen dog ikke være slem, fordi ændringerne netop er lavet med øje for at gøre processer nemmere. Så selvom det er forandring, er det den intuitive og brugervenlige af slagsen.

Og det er der garanteret mange virksomheder i forskellige brancher, som kan drage nytte af. Hvem vil ikke gerne have processer, der tager kortere tid og er nemmere at udføre? Begynder du at få gode idéer nu? Dejligt! Jeg håber i hvert fald, at mit blogindlæg kunne sætte lidt tanker i gang.

Karsten Klinker Madsen

Karsten Klinker Madsen

Karsten har mange års erfaring med udvikling - både som udvikler og projektleder. Han har en bred viden om hele IT-feltet og guider roligt og sikkert kunderne videre, når der opstår problemer, tvivl eller spørgsmål.

Vild med det du lige har læst? Så spred glæden...

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Appetit på mere viden?

Bureau eller inhouse udvikler
Nyt fra Efiware
Casper Rasmussen

Bureau eller inhouse-udvikler: Hvad skal du vælge?

Er du i tvivl om, du skal ansætte dine egne inhouse-udviklere? Eller går du og overvejer at hyre et eksternt bureau til at klare din udvikling? Det kan være lidt uoverskueligt at finde ud af, hvad der er op og ned. Vi guider dig lidt på vej.

Læs mere »
computer skrivebord bureau
Digitalisering
Casper Rasmussen

Hvad er et headless CMS?

Du har garanteret hørt begrebet CMS i flere sammenhænge. Og nej, det er ikke en ny form for SMS. Men hvad betyder det så? Og hvad er et headless CMS? Vi giver et overblik over de to termer herunder.

Læs mere »